Takaisin Sanomat-sivulle —>

3. Askel Lehtimajanjuhalan ennalleen asettaminen

Sanomasta YHWH Kutsuu

Hyvät kristilliset seurakunnat, palauttakaa ihmisten omana keksintönä perinnäissäännöksi syntyneen joulun rinnalle raamatullinen tapa juhlia Herran saapumista ihmisten keskuuteen (Immanuel) ja autuasta elämää Hänen yhteydessään. Lehtimajanjuhlahan on yksi niistä Herran juhlista, jotka Jumala asetti ikuiseksi säädökseksi Sanassaan kaikille Hänen jaloon öljypuuhunsa oksastetuille. Se on ilon ja valon juhla, jossa merkityksellisessä roolissa jo Vanhan Liiton aikana oli myös vesi, toimien esikuvana Jeesuksen tulevasta roolista elämää ylläpitävänä elävän veden lähteenä ihmisille. Käytännössä koko tuon seitsemän päiväisen juhlan merkitys on Jeesuksen ylistys ja juhlinta.

Raamatustahan ei itse asiassa mistään löydy edes kehotusta Jeesuksen syntymää erityisenä hetkenä erikseen juhlia, mutta Sanaan perehtymällä voi ymmärtää Jumalan asettaneen Lehtimajanjuhlan olemaan ikuisena iloisen juhlinnan aikana Herran olemassaoloon liittyen. Lehtimajanjuhlaa juhlitaankin vuosittain esikuvana Herran paluuseen liittyvästä hääjuhlasta (Karitsan häät) sekä sitä seuraavasta tuhatvuotisesta valtakunnasta, jossa Vapahtaja hallitsee kansakuntia kuninkaana Jerusalemista käsin yhdessä pyhiensä kanssa.

Toki, kuten pääsiäisenkin osalta, Jeesukseen liittyvän Jumalan globaaliin pelastussuunnitelmaan liittyvän merkityksen lisäksi juhlalla on myös oma merkityksensä muistojuhlana. Vastaavasti kuin pääsiäiseen sisältyy merkitys muistojuhlasta sen osalta, miten muinaisia israelilaisia ovin pieliin sivelty Karitsan veri suojeli Egyptistä vapautumiseen liittyen, muistellaan Lehtimajanjuhlassa sitä, kuinka Egyptistä vapautettu Israelin kansa asui lehtimajoissa Jumalan läsnäolossa ja johdatuksessa 40 vuoden erämaavaelluksensa aikana matkallansa Luvattuun maahan.

Lehtimajanjuhlankin osalta on siis nähtävissä raamatullisen syklisyyden toteutuminen. Jaakobin jälkeläisten vapautuminen Egyptistä sekä heidän matkansa luvattuun maahan olivat ensimmäinen pelastushistorian sykli, jossa Israelin kansan kokemat vaiheet toimivat samalla esikuvana sille, miten asiat etenisivät Kaikkivaltiaan koko ihmiskuntaa koskevassa suunnitelmassakin. Egypti on ajassamme vaihtunut kuvaamaan antikristillisessä luopumustilassa eläviä kansakuntia. Vapautettavana ja kotiin johdateltavana Israelin kansana toimivat kaikki ympäri maailman olevat Jeesuksen seuraajat, joista niin monia Jeesuksen omien sanojen mukaisesti saamme nähdä jo meidänkin ajassamme vainotun ja sorretun (vrt. varsinkin Lähi-idässä tapahtuvat kristittyjen henkeä uhkaavat vainot vs. länsimaiden käyttämä sivistyneemmillä keinoilla tapahtuva pyhän Sanan mukaisesti evankelioivien vainoaminen ja hiljentäminen ilman hengen riistoa).

Onko Jeesus sitten syntynyt Lehtimajanjuhlan aikaan?

On olemassa tulkintoja, että Jeesus olisi syntynyt maailmaan syksyn juhlista ensimmäisen, Pasuunansoitonjuhlan, aikaan. Hiukan olen tuota vaihtoehtoa itsekin tutkiskellut siltä syklisyyden näkökulman kantilta, löytyisikö Jeesuksen syntymäaikaan toteutuneen (itämään tietäjien seuraaman kirkkaan tähden) ja vuonna 2017 taivaalla Pasuunansoitonjuhlan jälkeisenä sapattina toteutuneen Ilmestyskirjassa viitatun (syntymään liitetyn) tähdissä näkyneen merkin väliltä yhteys. Henkilökohtaisesti olen ajatellut pitkään loogisempana vaihtoehtona Suuren sovituspäivän, tai Lehtimajanjuhlan aikaa, ajatellen syksyn juhlien eskatologista merkitystä. Vaan osuipa ajankohta mille tahansa noista raamatullisen Tishri-kuun juhlista, on tuo kuukausi historian kirjojen ja Sanan määrittämän ajankohdan valossa Jeesuksen syntymän todennäköisin ajankohta. Sen sijaan Jeesuksen syntymälle pakanaperinteistä kumpuavan joulun ajankohta on täysin sopimaton pyhän Sanan kokonaiskuvaan.

En ole itse asiassa edes lähtenyt rukouksessa Herralta tuohon Jeesuksen syntymää koskevaan kysymykseen vastausta kyselemään, koska asialla ei raamatullisten syksyn juhlien kannalta ole merkitystä kyseisten juhlien kokonaissanomaan liittyen. Siinä missä kevään juhlat keskittyvät muistuttamaan Jeesuksen ristintyön merkityksestä ja sen toteutumista osana Jumalan pelastussuunnitelmaa Jeesuksen ollessa ensimmäisen kerran maan päällä, keskittyvät syksyn juhlat (Pasuunansoitonjuhla, Suuri sovituspäivä ja Lehtimajanjuhla) muistuttamaan sukupolvesta toiseen Hänen paluustaan maan päälle tarkoittaen Hänen morsiamelleen, eli seurakunnalle, Karitsan häitä (Lehtimajanjuhla) ja Hänen Kuninkuutensa täytäntöönpanoa maan päällä (johtaen tuhatvuotisen valtakunnan perustamiseen).

Kuten raamatullisten kevään juhlien osalta, kaikki syksynkin juhlat liittyvät toisiinsa hyvin kiinteästi. Kuten jo aiemmin todettiin, Lehtimajanjuhlaa edeltävällä Pasuunansoitonjuhlalla on erityinen merkitys pysäyttää ihmiset tarkastelemaan oman uskonsa tilaa, tekemään parannusta ja valmistamaan itseään siten (Herran morsiamena) Herran saapumiseen.

Pasuunansoitonjuhlasta aloittaa kymmenen päivän katumukseen ja parannuksen tekoon tarkoitetun jakson, jonka aikana ihminen käytännössä valitsee sen, haluaako hän valmistautua Herran paluuseen ja kilvoitella tiensä pelastuvien joukkoon. Pasuunat kuuluttavat Herran paluun lähestymisestä ja muistuttavat siitä, mitä se tarkoittaa ihmiskunnalle. Herran palatessa maan päälle noutamaan omansa ja saattamaan loppuun tuomiot jumalattomille (todennäköisesti siis Suurena sovituspäivänä), on edessä erottelu, jolloin Herran omat lunastetaan valmistautuneena morsiamena hääaterialle ja jumalattomat kohtaavat tuomionsa.

Ottaen huomioon, että pyhän Sanan alkukielessä kyseiset katumuksen päivät viittaavat tarkemmin ottaen pelon päiviin ja koettelemuksien päiviin, on hyvä tunnistaa syksyn juhlien yhteys myös Ilmestyskirjan tapahtumiin. Ilmestyskirjojen pasuunoiden soitot, sinettien avaamiset sekä vihan maljojen vuodatukset antikristillisille kansakunnille jumalattomine ihmisineen eivät ole vain mitä tahansa hengellisiä vertauskuvia. Pasuunansoitonjuhla muistuttaa aikakaudestamme, jossa pyhät tekevät entistä haasteellisimmassa ympäristöissä töitä evankeliumia levittääkseen ja edetäkseen uskossa edelleen (pyhittyäkseen) samaan aikaan, kun antikristillinen jumalattomuus laittomuuksineen vain lisääntyy. Henkilökohtaisesti uskon minäkin siihen, että Pasuunansoitonjuhlan ja Suuren sovituspäivän juhlan välinen ajanjakso kuvaa Ilmestyskirjan aikakautta, jolloin ihmiskunta tulee kokemaan Herran paluuta edeltävät synnytystuskat sotineen, nälänhätineen ja luonnon mullistuksineen.

Yksi syy siihen, miksi Kaikkivaltias kyseiset lopunaikojen tapahtumia heijastelevat juhlat ikuisiksi juhliksi asetti, on se, että Häneen uskovilla olisi mahdollisuus valmistautua ihmiskunnan pelastushistorian loppuhuipennus pelotta vastaanottamaan ja kestämään. Palkintona kilvoittelusta on Herran päivänä pääseminen heidän joukkoonsa, jotka parannusta tekemällä ja katumusta osoittamalla, Herran sovitustyön kautta, ovat kyenneet synnistä likaiset vaatteensa valkaisemaan ja nimensä Karitsan elämänkirjaan saamaan.

Käytännössä näiden sanomien kirjoittamiseen Herralta saama tehtäväni kuuluu tuohon Pasuunansoitonjuhlan aloittamaan ajanjaksoon maan päällä. Kristittyjen seurakuntien pitäisi todella syksyn juhlien merkityksestä alkaa seurakunnissa opettamaan, jotta jokainen Herraa seurakunnista etsimään tullut saisi saman mahdollisuuden valmistautua Herran lähestyvään paluuseen.

Kuten sapatin osalta, vanhoja perinnäissääntöjen käytänteitä ei tarvitse ryhtyä heti lakkauttamaan. Älköönkä kukaan ryhtykö tuomitsemaan seurakuntalaisia, jotka joulua Jeesuksen syntymän kunniaksi viettävät jatkossakin. Älköön kukaan ryhtykö kuitenkaan tuomitsemaan niitäkään seurakuntalaisia, jotka Herra on jo Henkensä kautta kutsunut muutokseen osana aikakauteen kuuluvaa ennalleen asettamista. Muistakaa, että Herran Pyhä Henki vastaa itse siitä, missä aikataulussa kullekin Kaikkivaltiaan pyhää tahtoa sydämeen kirjoittaa. Henki ei voi kuitenkaan työtänsä tehdä niissä seurakunnissa, joissa Herran kutsuun ei vastata, eikä uskoville anneta edes mahdollisuutta kuulla Herran kutsua ja palata alkuperäisiin Sanassa asetettuihin Jeesuksenkin esimerkin mukaisiin käytäntöihin.

Toisin kuin pääsiäisen osalta, Lehtimajanjuhlan viittaama, koko ihmiskuntaa koskevan pelastussuunnitelman tapahtuma ei siis ole vielä toteutunut. Antoihan Jeesus itsekin tuosta pienen vinkin vastatessaan Lehtimajanjuhlille lähteville uskonveljilleen:

”Jeesus sanoi heille:’ Nyt ei ole vielä minun aikani -

teille taas sopii mikä aika hyvänsä. Maailma ei

voi vihata teitä, mutta minua se vihaa,

koska minä todistan, että sen teot ovat pahat.

Menkää te vain juhlille. Minä en tule tähän juhlaan,

sillä minun aikani ei ole vielä tullut. ’”

Joh. 7:6-8 (KR92)

Oikein on ollut menneinäkin vuosisatoina se, että Herran hääaterialle pääsemisen odotuksesta on kristillisissä seurakunnissa laulettu. Harha-askel on kuitenkin ollut se, että ihmisen, joka ei Herran asettamien juhlien merkitystä tuntenut lainkaan, annettiin poistaa Herran paluusta, odotetusta hääateriasta ja Herran kuningaskunnassa koettavasta ilosta muistuttava Jumalan ikuiseksi säädökseksi asettama juhla Jeesusta seuraavilta.

Herra kutsuukin tämän sanoman kautta kristillisiä seurakuntia, joissa kaikissa enemmän tai vähemmän vaikuttaa vielä muinaisen keisari Konstantinuksen omat opit, antamaan seurakuntalaisilleen mahdollisuuden olla niiden joukossa, jotka lähestyvän Herran paluun päivän edellä saavat mahdollisuuden valmistautua Kaikkivaltiaan pyhään Sanaansa asettamalla tavalla.

Huomioida kannattaa vielä sekin, että välttääkseen ihmisten ryhtyvän tarkkoja päiviä ja vuosia arvailemaan, on Herra sallinut hebrealaisiinkin kalentereihin hiukan poikkeavia kuunkiertoon perustuvia laskentatapoja vuosittaisten juhla-aikojen määrittämiseen. Tarkkoja päivämääriä tärkeämpää onkin päästä ymmärrykseen Herran asettamien vuotuisten juhlien merkityksestä osana Herran globaalia pelastussuunnitelmaa. Syksyn juhlien kokonaismerkityksen ymmärrys on välttämättömyys (pienet tulkinnalliset erot eivät ole relevantteja), jotta voidaan ymmärtää alkaneen aikakauden merkitys jokaiselle yksittäiselle uskovalle.

Takaisin Sanomat-sivulle —>

“ Give ear, O my people, to my law; Incline your ears to the words of my mouth.

I will open my mouth in a parable; I will utter dark sayings of old,

Which we have heard and known, And our fathers have told us.

We will not hide them from their children,

Telling to the generation to come the praises of the Lord,

And His strength and His wonderful works that He has done.

For He established a testimony in Jacob, And appointed a law in Israel,

Which He commanded our fathers, That they should make them known to their children;

That the generation to come might know them, The children who would be born,

That they may arise and declare them to their children,

That they may set their hope in God,

And not forget the works of God,

But keep His commandments”

(NKJV PS78:1-7)

Picture: The Church of Utsjoki, located in the far north of Finland.